Nejpálivější chilli papričky na světě?

08.04.2014 15:31

Ještě donedávna jsem neměla ani tušení, které to jsou - nejpálivější chilli papričky na světě...

Ale stačilo ušít dva polštářky a ubrus pro vášnivého pěstitele této ďábelské zeleniny, a mám jasno...

Do roku 2005 byla za nejpálivější chilli papričku považováno Habanero, původem z mexického poloostrova Yucatán. Habanera je několik druhů, s úžasnými názvy - např. Habanero Orange, H. White, H. Bonda Ma Jacques... většina z nich má kolem 300 000 SHU - což jsou Scovilleho pálivé jednotky, udávající intenzitu pálivosti - ta je způsobena množstvím tzv. kapsaicinu tedy látky C18H27NO3 (4-hydroxy-3-methoxybenzyl) stejně nevyslovitelné jako nepoživatelné. Jak víme kapsaicin vyvolává pocit pálení a bolesti. Nepálí jen v ústech, ale je schopen potěšit veškeré sliznice a při vyšší koncentraci pociťujeme pálení i přes pokožku.

Od roku 2006 převzala prvenství Bhut Jolokia z Indie, která má pálivost 1 milion SHU... Můžete ochutnat odrůdu White nebo Chocolate... píše se o nich, že dokáží rozdovádět i skutečného pekelníka!!! :-)

V psychologii se trend pojídání chilli přirovnává k přiměřenému riziku. Dodává strach, bolest a extrémní zážitek bez “poškození zdraví“ a je mu nakloněna z důvodu vítané formy vyplavení endorfinu.


 

Pro šílence, kteří jsou něco takového skutečně ochotni vložit do úst, je zde kontakt na podrobné webové stránky:

https://www.seminka-chilli.cz/o-chilli/

A více fotek najdete v mé FOTOGALERII :-)

—————

Zpět